Bologna rehabilitovala Dubčeka

Bologna rehabilitovala Dubčeka

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok sa zúčastnil na slávnostnej ceremónii na pôde Bolonskej univerzity zorganizovanej pri príležitosti 100. výročia narodenia Alexandra Dubčeka. V novembri zároveň uplynulo 33 rokov od udelenia čestného doktorátu jeho osobe.
"V novembri 1988 pri príležitosti 900. výročia svojho založenia to bola práve Univerzita v Bologni, ktorá Dubčeka medzinárodne rehabilitovala udelením čestného doktorátu," uviedol vo svojom prejave minister Korčok.
Od tohto momentu sa Dubčekovi prinavrátila jeho osobná i celospoločenská dôstojnosť. Po uznaní z Bologne nasledovali mnohé ďalšie čestné doktoráty a medzinárodné ocenenia. V roku 1989 napríklad Európsky parlament Dubčekovi udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Na spomienkovom podujatí sa zúčastnili aj bývalý taliansky premiér a bývalý predseda Európskej komisie Romano Prodi. Ešte pred samotným slávnostným podujatím položil minister Korčok veniec pri buste v parku Alexandra Dubčeka v Bologni a zúčastnil sa na prehliadke výstavy fotografií pod názvom "Alexander Dubček symbol československej jari" v aule, kde bol jednému z najvýznamnejších slovenských politikov v roku 1988 udelený čestný doktorát.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame