Ženy v rezorte obrany sú neoceniteľným prínosom

Ženy v rezorte obrany sú neoceniteľným prínosom

V rezorte obrany pracuje čoraz viac žien. Celkovo 4889 pracovníčok predstavuje 22,9 percenta zamestnancov. V samotných Ozbrojených silách (OS) SR majú vojačky zastúpenie na úrovni 12 percent. Najvyššie postavenou ženou v armáde je v súčasnosti náčelníčka Kancelárie náčelníka Generálneho štábu OS SR, najvyššiu hodnosť zo žien má plukovníčka. „Aj keď vojenské prostredie je vo všeobecnosti spojené najmä s mužmi – vojakmi, ženy v rezorte obrany sú neoceniteľným prínosom. Zastávajú rôznorodé funkcie a plnia úlohy s rovnakým odhodlaním a nasadením ako ich kolegovia - či už v civile alebo v uniforme,“ zhodnotil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Priblížil, že súčasťou rezortu je celkovo 3020 civilných zamestnankýň a 1879 profesionálnych vojačiek.
V rámci Ministerstva obrany SR je ženami aktuálne obsadená nadpolovičná väčšina pracovných miest. Zamestnankyne v štruktúrach ministerstva majú významný podiel aj na riadení, zastávajú takmer polovicu (46,3 percenta) riadiacich pracovných pozícií.
V prípade vojačiek ide v prevažnej miere o dôstojníčky, pričom najvyššiu vojenskú hodnosť aktuálne zastáva plukovníčka, nasledujú desiatky podplukovníčok, majoriek, kapitánok, nadporučíčok a poručíčok. Medzi poddôstojníčkami je najviac rotných a rotmajsteriek.
Vojačky plnia v čoraz väčšom počte aj úlohy v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Aktuálne je v zahraničí nasadených 36 príslušníčok OS SR. „Ženy majú nezastupiteľné miesto v Ozbrojených silách SR. Samozrejme, sú funkcie, ktoré sú pre ne vhodné viac, iné menej, avšak sú pevnou súčasťou našich štruktúr s obrovským prínosom,“ informoval náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.
V rámci Vojenskej polície majú ženy desaťpercentné zastúpenie. „Je nevyhnutné mať vojenské policajtky zaradené najmä v priamom výkone služby z dôvodu niektorých špecifických činností pri vykonávaní služobných zákrokov,“ vysvetlil riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo. Medzi zaujímavé funkcie, do ktorých sú ustanovené vojenské policajtky, patrí napríklad staršia inšpektorka na oddelení krízového manažmentu či náčelníčka výcviku kynológie.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame