Pamätník venovaný J.Kuciakovi a M.Kušnírovej

Pamätník venovaný J.Kuciakovi a M.Kušnírovej

Doterajšie spontánne vytvorené pietne miesto pripomínajúce zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú nahradil na bratislavskom Námestí SNP trvalý pamätník. V pondelok, pri príležitosti štvrtého výročia násilnej smrti mladej dvojice, ho aj za účasti predsedu vlády SR Eduarda Hegera slávnostne odhalili.
Rodičia zavraždených sa na mieste poďakovali všetkým, ktorí sa zaslúžili o vznik pamätníka. "Ďakujeme tiež všetkým, ktorí sa snažia o to, aby sa nezabúdalo na to, čo sa stalo a ako sa to stalo,“ dodala Zlatica Kušnírová.
Pamätník vznikol v spolupráci s rehoľou Milosrdných bratov, vlastníkom budovy, na ktorej fasáde je dielo osadené a tiež Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorej študenti a pedagógovia pracovali na umeleckom stvárnení. Odborný garant projektu Marián Králik objasnil, že cieľom nebolo vytvoriť "ľúbivé" a krásne dielo, skôr malo niesť aj niečo zo surovosti, ktorú predstavovala samotná vražda. "Otvorená rana, ktorú dielo predstavuje, symbolizuje zároveň to, čo bolo v spoločnosti pod povrchom, vrstvy a prekrytia, ktoré sa Ján svojou prácou snažil odhaliť," dodal Králik.
Iniciátor trvalého pietneho miesta, poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský pripomenul, že pamätník bude pripomínať nielen pamiatku zavraždených mladých ľudí, ale aj význam slobodnej a nezávislej žurnalistiky.
Pietnou spomienkou si pamiatku zavraždenej dvojice v deň štvrtého výročia ich tragického skonu pripomenula aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, rovnako členovia vlády i parlamentu.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame