Leto 2022 sa zaradilo medzi najteplejšie v histórii Slovenska

Leto 2022 sa zaradilo medzi najteplejšie v histórii Slovenska

Tohtoročné leto sa zaradilo medzi najteplejšie v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Na viacerých meteorologických staniciach východného Slovenska a ojedinele aj inde bolo tohtoročné leto rekordne teplé. V juhozápadných a západných oblastiach sa na väčšine meteorologických staníc iba priblížilo k rekordne teplým letám. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.

V Bratislave na letisku dosiahla priemerná teplota vzduchu hodnotu 22,9 stupňa Celzia. Túto hodnotu tam dosiahla priemerná teplota vzduchu aj v letách v roku 2015 a 2017, pritom ešte teplejšie leto tam bolo v roku 2003 a rekordne teplé leto tam bolo v roku 2019.
V Nitre bolo leto 2022 najteplejším od roku 1961. Priemerná teplota vzduchu tohtoročného leta tam dosiahla 22,8 stupňa Celzia a bola o 0,1 percenta vyššia ako v pôvodne najteplejšom lete.
Na vysokohorských meteorologických staniciach, ako na Chopku, bola priemerná teplota vzduchu 9,9 stupňa Celzia, takže tam bol vyrovnaný rekord z roku 2019. Na Lomnickom štíte dosiahla priemerná teplota vzduchu 6,4 stupňa Celzia, kde bol bol tiež vyrovnaný rekord, no z roku 2015.
Rekordne teplé leto bolo tento rok v Košiciach, kde priemerná teplota vzduchu dosiahla hodnotu 22,5 stupňa Celzia, čo je o takmer jeden stupeň Celzia viac, ako tam bol pôvodný rekord.

V Stropkove -Tisinci dosiahla priemerná teplota vzduchu 20,4 stupňa Celzia, ktorá bola taktiež v tejto oblasti rekordnou hodnotou.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame