Ďalší Spravodliví medzi národmi

Ďalší Spravodliví medzi národmi

Dvanásti Slováci získali v pondelok štátne vyznamenanie Spravodliví medzi národmi. Za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu im ho udelil štát Izrael. Ocenení zachránili životy 22 Židom vrátane desiatich detí. Do zoznamu ocenených tento rok zapísali Antónia Nikodemová, Anton Baláž, Oľga Balážová, Oliver Rácz, Ján Makóny, Anna Makónyová, Pavel Petroch, Ján Bukov, Mária Bukovová, Jozef Fekiač, Ján Spevák a Mária Speváková. Mená ocenených budú vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad va-šem v Jeruzaleme.

"Títo ľudia konali v rozpore s režimom, riskovali vlastné životy a bezpečnosť svojich rodín, aby zachránili nevinných židovských mužov, ženy a deti. Ich statočnosť a zmysel pre ľudskosť si nesmierne ctíme," povedal veľvyslanec Izraelského štátu v Slovenskej republike Eitan Levon.
Titul Spravodliví medzi národmi je každoročným ocenením, ktorým sa vyjadruje úcta a obdiv nad činmi obyčajných ľudí, ktorí riskovali vlastný život pri záchrane prenasledovaných židovských spoluobčanov. Je prejavom vďaky židovského národa ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov.
Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých bola založená v roku 1963 pri pamätníku Jad va-šem a vedie ju Izraelský najvyšší súd. Väčšina ocenených zo Slovenska získala tento titul po roku 1990, keď sa obnovili diplomatické styky medzi Česko-Slovenskom a štátom Izrael.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame