Ľudia by nemali ostať ticho

Ľudia by nemali ostať ticho

Na bratislavskom Rybnom námestí pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia sa v piatok konala pietna spomienka aj za účasti najvyšších ústavných činiteľov.

Ľudia by nemali ostať ticho, ak okolo seba vidia kroky antisemitizmu. Konštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová. Upozornila na nárast extrémizmu. Naše ústupky týmto snahám môžu podľa Čaputovej relativizovať zlo, ktorého dôsledkom rozumejú menšinové komunity, tvrdí prezidentka.

Dejiny nemožno popierať a už vôbec nie holokaust, ktorý spochybnil základy ľudskej civilizácie a znamenal zlomovú udalosť v dejinách ľudstva. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Skonštatoval, že je to čierna škvrna aj na našej histórii. Vyzdvihol však odkaz 570 Slovákov, ktorí nesú titul Spravodlivý medzi národmi za pomoc židovským obyvateľom. Kollár ocenil, že Slovenská národná rada v decembri 1990 prijala vyhlásenie, v ktorom sa prenasledovaným židom z čias druhej svetovej vojny ospravedlnila.

Deň obetí holokaustu a rasového násilia je veľmi dôležitý, holokaust je totiž jazva aj na našej histórii. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO). Apeloval na verejnosť, aby nezabúdala na históriu a nedopustila, aby sa niečo podobné vo svete opakovalo. Vyzdvihol odkaz ľudí, ktorí nesú titul Spravodliví medzi národmi. Ocenil ich odvahu a odkaz aj pre súčasnosť.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame