Za odluku cirkvi od štátu je 61 percent Slovákov

Za odluku cirkvi od štátu je 61 percent Slovákov

Slováci sú za odluku cirkvi od štátu. Vyplýva to z výsledkov online prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia, pričom s touto možnosťou súhlasilo 61 percent opýtaných Slovákov. Súčasný model financovania cirkví a náboženských spoločenstiev zo štátneho rozpočtu považuje za najvhodnejší necelá pätina populácie. Odluku cirkvi od štátu podporujú predovšetkým muži (66 percent), starší ľudia vo veku nad 65 rokov (71 percent), ľudia so stredoškolským (64 percent) a vysokoškolským vzdelaním (71 percent) či ľudia žijúci v Bratislave (70 percent). Opačný názor prejavilo 26 percent opýtaných, ktorí nesúhlasia s odlukou cirkvi od štátu, 13 percent sa k tejto téme nevie alebo nechce vyjadriť.

Pozitívny vplyv cirkvi vníma spoločnosť predovšetkým v sprevádzaní ľudí pri významných životných udalostiach, ako je napríklad narodenie dieťaťa, svadba, či pohreb (53 percent) aj v jej charitatívnej činnosti (51 percent). Približne štyria z desiatich Slovákov oceňujú aktivity cirkvi v opatrovateľských službách či v oblasti duchovného poradenstva.

Negatívny vplyv cirkvi vidia Slováci na verejný život predovšetkým v dôsledku jej postojov v oblasti ľudských práv. Najviac ľudí vníma negatívny vplyv cirkvi pri smerovaní celospoločenskej diskusie o právach sexuálnych menšín (41 percent). Porovnateľný podiel populácie hovorí o negatívnom vplyve cirkvi v diskusii o reprodukčných právach (39 percent). Tretina populácie si zas myslí, že cirkev negatívne vplýva na diskusiu o právach žien.

Online prieskum sa realizoval od 17. do 22. januára na vzorke 1000 respondentov.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame