RSI vysiela už 30 rokov

RSI vysiela už 30 rokov

Vystúpením  Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu si Radio Slovakia International v piatok 28. apríla pripomína 30 rokov vysielania zo Slovenska do sveta. Pre Slovákov žijúcich vo svete je Radio Slovakia International už 30 rokov mostom s ich domovinou a pre cudzincov, ktorí pracujú na Slovensku, je zdrojom každodenných správ o krajine, v ktorej žijú.

Radio Slovakia International už 30 rokov oslovuje svojím programom poslucháčov, ktorí dokážu „počúvať srdcom“. Redaktori RSI tvoria relácie s nadšením a invenciou skladateľa, keďže prostredníctvom ich zvukových nahrávok spoznávajú Slovensko rôznorodé skupiny poslucháčov na celom svete. Sú pre nich zdrojom informácií nielen o histórii či tradičnej kultúre, ale aj o medzinárodných úspechoch modernej slovenskej vedy, súčasného umenia, či športu. Na redaktorov sa opakovane obracajú aj kolegovia zo zahraničných médií ako BBC, či Deutsche Welle, pre ktorých je RSI osvedčeným partnerom.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v tejto súvislosti zdôraznil, že „Radio Slovakia International sa za 30 rokov stalo trvalou súčasťou programovej ponuky RTVS. Jej dôležitosť podčiarkuje aj záujem štátu o takého vysielanie. Význam tejto programovej služby je čoraz zrejmejší najmä v poslednom období, keď je dôležité, aby poslucháči dostávali overené, pravdivé a objektívne informácie.“

Za 30 rokov si Radio Slovakia International našlo svojich stálych poslucháčov, ktorí sa združujú cez záujmové kluby, alebo krajanské spolky. Rastie však aj počet nových poslucháčov, ktorým vysielanie RSI pomáhalo v ťažkom období pandémie, či vojny na Ukrajine.

Rozhlasová práca v cudzích jazykoch je náročná a vyžaduje si osobité zanietenie každého spolupracovníka RSI. Ako povedala intendantka RSI Jozefína Mikleová: „Mnohí z poslucháčov ocenili úprimnosť, profesionalitu a bezprostrednosť redaktorov RSI, ktorých považujú za slovenských diplomatov v rozhlasovom éteri. Vyzdvihujú ich jazykovú a štylistickú čistotu a RSI nazvali malým Babylónom, keďže v redakciách okrem Slovákov pracujú aj Nemci, Rakúšan, Rusi, Kubánec, Katalánec, Belgičan a Kanaďan.“

Dnes pozná Slovensko celý svet prostredníctvom internetu, satelitného, digitálneho vysielania a podcastov. Tak, ako pred 30 rokmi, pokračuje Radio Slovakia International v šírení informácií o Slovensku aj prostredníctvom krátkych vĺn, čo je v Európe v čase, v ktorom žijeme, nanajvýš dôležité.

Zdroj: RSI
Iveta Michalíková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame