Aj slovenská univerzita vie konkurovať tým najlepším vo svete

Aj slovenská univerzita vie konkurovať tým najlepším vo svete

Univerzitný tím Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave sa zúčastnil na medzinárodnom kole najväčšieho simulovaného súdneho sporu na svete Jessup Moot Court Competition vo Washingtone v USA, na ktorom obsadili celkové ôsme miesto za písomnú časť súťaže."Je to dôkaz, že aj slovenská univerzita vie konkurovať tým najlepším vo svete, keď sa spoja ľudia a sústredíme sa na kvalitné praktické vzdelávanie. Keď som sa dozvedela, že študenti v tvrdej konkurencii porazili v písomnej argumentácii aj univerzity ako Harvard či Yale, utvrdila som sa, že dlhé mesiace príprav a investícií do zručností študentov majú skutočne zmysel,"povedala dekanka fakulty Andrea Olšovská.

Tím v zložení Simona Perečinská, Petra Straková, Patrik Ondrejech, Ivan Vu Nhu a Sebastián Gonda pod odborným vedením doktora Ivana Novotného tak získali najlepší výsledok v histórii tímov zo Slovenska v tejto súťaži.

Študenti na medzinárodnom kole v ústnej časti zvíťazili v súbojoch s Airlanggskou univerzitou z Indonézie a s Katolíckou univerzitou Santa María la Antigua z Panamy. Medzi najlepších 200 rečníkov medzinárodného kola sa z univerzitného tímu dostali Vu Nhu a Straková.

Ide o najväčšiu svetovú súťaž v simulovanom súdnom spore, na ktorej sa zúčastňuje približne 700 právnických fakúlt zo 100 krajín. Súťaž je simuláciou fiktívneho sporu medzi štátmi pred Medzinárodným súdnym dvorom, ktorý je hlavným súdnym orgánom OSN. Tímy pripravujú ústne a písomné podania, v ktorých argumentujú postojmi navrhovateľa aj odporcu k prípadu.

Účasť univerzitného tímu finančne podporili z rezervy predsedu vlády SR a zo zdrojov Trnavského samosprávneho kraja.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame