Projekt Živé rieky oživí takmer 350 km slovenských riek

Projekt Živé rieky oživí takmer 350 km slovenských riek

Jeho cieľom je počas nasledujúcich desiatich rokov zlepšiť ekologický stav Dunaja, Hrona, Ipľa a Belej. Spúšťa ho Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) v spolupráci s deviatimi partnerskými organizáciami zo Slovenska a Česka. Informovali o tom štátny podnik Vodohospodárska výstavba a WWF (Svetový fond na ochranu prírody) Slovensko.
Veľký podiel na súčasnom stave vodných tokov majú podľa organizácií ich nevhodné úpravy a hydromorfologické zmeny, ako narušenia spojitosti riek, mokradí a biotopov. Pripravované aktivity budú v súlade s opatreniami tretieho Vodného plánu SR. Budú zamerané na prírode blízku obnovu riek, riečnych nív a lužných lesov prostredníctvom obnovy riečnych procesov.
"Konkrétne pôjde o opätovné pripojenie odrezaných bočných ramien, obnovu prirodzených riečnych brehov a odstraňovanie alebo spriechodňovanie migračných bariér brániacich pohybu vodných živočíchov a sedimentov vo vodných tokoch," povedala riaditeľka VÚVH Katarína Holubová.
Zdravo fungujúce toky poskytujú podľa organizácií množstvo benefitov od zlepšenia samočistiacej schopnosti riek a kvality podzemných vôd až po udržateľnú protipovodňovú ochranu. Doplnili, že ozdravenie riečnej siete je nevyhnutné pre rozumné zadržiavanie vody v krajine a zvyšovanie odolnosti voči suchu a zmene klímy.

Dôležitá je spolupráca so Slovenským rybárskym zväzom, pre ktorý sú dôležité všetky aktivity na podporu populácií pôvodných druhov rýb. Jeho tajomník Bohuš Cintula oceňuje, že v projekte je naplánované spriechodnenie 15 bariér, čo pomôže migrácii rýb a biotopom závislým od vody.
Okrem VÚVH, Vodohospodárskej výstavby a WWF Slovensko sa na projekte podieľajú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenský vodohospodársky podnik, Štátna ochrana prírody SR, Bratislavské regionálne ochranárske združenie, občianske združenie Catchmeifyoucan, Fakulta rybárstva a ochrany vôd Juhočeskej univerzity v Českých Budejoviciach a Správa Tatranského národného parku.

Zdroj: TASR

Iveta Michalikova, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame