Pred 30 rokmi u nás prvýkrát voperovali ušný implantát

Pred 30 rokmi u nás prvýkrát voperovali ušný implantát

Pred 30 rokmi na Slovensku prvýkrát vykonali kochleárnu implantáciu. "Prvým pacientom s kochleárnym implantátom bol chlapec, ktorý ohluchol po užívaní silných antibiotík. Dnes je tento mladý muž docentom jadrovej fyziky na univerzite v Bratislave. Táto implantácia dramaticky zmenila život tohto chlapca," priblížil prednosta otorinolaryngologickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke Milan Profant, ktorý operáciu vykonal.

Poukázal na dôsledky poruchy sluchu, ak by pacienti kochleárny implantát nemali. "U malých deti by sa im nevyvinula reč, nemali by komunikačné schopnosti, ale u tých starších je porucha sluchu jeden z najvýznamnejších prvkov, ktoré sa podieľajú na progresii neurodegeneratívnych ochorení. Porucha sluchu, ktorá vedie k sociálnej izolácii, strate kontaktov, nezáujmu, je jedna z významných faktorov progresie napríklad Alzheimerovej choroby," priblížil.

V súčasnosti na Slovensku využíva kochleárny implantát viac ako 1000 pacientov. Ich dostupnosť je podľa Milana Profanta na veľmi dobrej úrovni.

ZDROJ: TASR

Kejmarová Zuzana, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame