Elektráreň v Jaslovských Bohuniciach začala fungovať pred 45 rokmi

Elektráreň v Jaslovských Bohuniciach začala fungovať pred 45 rokmi

Výstavbu atómovej elektrárne v bývalom Československu pripravovali od roku 1955. Pre novú stavbu vybrali najskôr 24 lokalít, ktoré museli spĺňať geologické podmienky a nachádzať sa v blízkosti vodných zdrojov. Prvá atómová elektráreň na území Československa bola vybudovaná v Jaslovských Bohuniciach.
Prvý blok jadrovej elektrárne (JE) V-1 spustili do prevádzky v Jaslovských Bohuniciach 23. mája 1979. Stala sa prvou československou jadrovou elektrárňou priemyselného typu, v ktorej bolo inštalované sériovo vyrábané zariadenie. Od uvedenia do prevádzky 23. mája 1979 sa v nej uskutočnilo viac ako 1300 technických vylepšení. Napriek tomu sa JE V-1 nevyhla kritike ekologických organizácií a porovnávaniu bezpečnostného štandardu elektrárne s podobnými zariadeniami na Západe.
Počas rokovaní o vstupe do Európskej únie sa Slovenská republika zaviazala, že elektráreň V-1 odstaví. Prvý blok V-1 ukončil výrobu elektriny 31. decembra 2006. Druhý blok V1 bol odstavený 31. decembra 2008.
Nový jadrový zdroj by mal byť vo vlastníctve štátu. Schválila to vláda 15. mája tohto roka. Výstavba nového jadrového zdroja s inštalovaným výkonom do 1200 megawattov a s využitím existujúcej infraštruktúry by mala byť v lokalite Jaslovské Bohunice.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame