Slováci nemajú úspory

Slováci nemajú úspory

Necelá polovica Slovákov nemá žiadne úspory, finančnú rezervu si častejšie vytvárajú muži. Iba 2,6 % ľudí má nasporených viac ako 50.000 eur. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, agentúry AKO. Z prieskumu vyplynulo, že medzi ľuďmi, ktorí nedokážu ušetriť ani euro, sú najmä tí, ktorí mali alebo majú požičané peniaze a majú osobnú skúsenosť s neschopnosťou splácať svoje dlhy.

Finančné problémy majú podľa prieskumu častejšie ženy, ľudia vo veku 34 až 49 rokov a s nižším vzdelaním bez maturity. Ide o samoživiteľov, obyvateľov Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Košického kraja, ktorí majú príjem do 800 eur.

Naopak, prieskum ukázal, že finančnú rezervu si najčastejšie vytvárajú muži, ľudia s vysokoškolským alebo úplným stredoškolským vzdelaním s maturitou. Ďalej sú to ľudia žijúci v páre, obyvatelia Prešovského a Trnavského kraja alebo tí, ktorí v minulosti dokázali svoje pôžičky platiť načas, prípadne v súčasnosti nemajú požičané žiadne peniaze.

Na druhej strane, 15 % respondentov vníma oproti vlaňajšku zlepšenie svojej finančnej situácie. Ide častejšie o mužov, ľudí vo veku 18 až 33 rokov a absolventov vysokých škôl. Zarábajú viac ako 1000 eur a bývajú u rodiny bez toho, aby sa podieľali na nákladoch na bývanie.

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že finančná situácia sa oproti minulému roku zhoršila.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame