Viac ako tretina Slovákov si šetrí na dlhšiu dovolenku

Viac ako tretina Slovákov si šetrí na dlhšiu dovolenku

Takmer polovica ľudí na Slovensku si dovolenku čerpá postupne, no viac ako tretina ľudí si šetrí na jednu dlhú dovolenku ročne. Oddych výlučne na Slovensku si najčastejšie volia ľudia, ktorí pracujú v elektrotechnike, doprave či v stavebníctve. Najväčší podiel ľudí, ktorí dovolenkujú iba alebo prevažne v zahraničí, pracuje v manažmente, obchode a administratíve. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu portálu Platy.sk, ktorý sa realizoval na vzorke 4139 respondentov. Informovala o ňom spoločnosť Alma Career Slovakia.
Prieskum ukázal, že počas roka si ľudia predlžujú voľno aj pomocou štátnych sviatkov. Mnohí zamestnanci si však dovolenku čerpajú len minimálne. Najčastejšie sú to pracovníci v manažmente, kde 17 % z nich nedovolenkuje často a vždy si prenáša do nového roka veľa dní. Naopak, celú dovolenku si vyčerpá takmer polovica ľudí z IT oblasti a obchodu.
Rozdiely sú podľa prieskumu viditeľné najmä medzi regiónmi. Až 45 % ľudí z Bratislavského kraja využije celú dovolenku. Menej často je to v Prešovskom kraji, kde si takto dovolenkové dni čerpá len 18 % opýtaných respondentov.

Zdroj: TASR

Zuzana Kejmarová, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame