Športovec roka 2020

Športovec roka 2020

Lyžiarka Petra Vlhová a futbalová reprezentácia získali ocenenia najlepší jednotlivec a najlepší kolektív v ankete slovenský Športovec roka 2020. Vlhová obhájila vlaňajšie prvenstvo. Mužský futbalový A-tím Slovenska, ktorý postúpil európsky šampionát, vyhral anketu piatykrát. V historickej tabuľke sa tak vyrovnal hokejistom.

V ankete, ktorá v bývalom Československu písala svoju tradíciu už od roku 1959 a v rámci samostatnej Slovenskej republiky od roku 1993, zvíťazila Vlhová po druhý raz. V marci získala vo Svetovom pohári historické malé glóbusy za sezónne prvenstvá v slalome a paralelných disciplínach. Vo veľkom štýle odštartovala aj novú sezónu. Na konto si pripísala tri víťazstvá i dve tretia miesta a usadila sa na čele celkového poradia prestížneho seriálu.

Za zjazdárskou hviezdou globálneho rozmeru skončili v ankete cyklista Peter Sagan a hokejista Erik Černák. V elitnej päťke laureátov boli aj štvrtý šprintér Ján Volko a piaty chodec Matej Tóth.

Ocenenie Športová legenda dostal jeden z najuniverzálnejších slovenských hokejistov Igor Liba. Po Jozefovi Golonkovi je druhý hokejista, ktorého zaradili do tejto pomyselnej dvorany slávy.

Paralympionikom roka sa stal Jozef Metelka. Ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu absolvoval zverenec Toma Kirka a Kyleigh Mannersa mimoriadne úspešné majstrovstvá sveta v dráhovej paracyklistike. V kanadskom Miltone v kategórii postihnutia C4 získal počas necelého týždňa až štyri kovy, z toho tri najvzácnejšie. Majstrom sveta sa stal v stíhacích pretekoch na 4 km, čo sa mu podarilo siedmykrát za sebou, a v scratchi i v omniu, dúhový dres mu unikol len v pevnom kilometri. Vďaka jeho výsledkom bolo Slovensko šiestou najúspešnejšou krajinou šampionátu.

Paralympijským tímom roka je reprezentácia v curling na vozíku, ktorá na majstrovstvách vo švajčiarskom Wetzikone obsadila 8. miesto a udržala sa medzi svetovou elitou. Vďaka výsledkom na šampionáte majú zverenci trénerov Františka Pitoňáka a Milana Bubeníka už takmer istú účasť na zimných paralympijských hrách 2022 v Pekingu. Slovensko vo Wetzikone reprezentovali Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Imrich Lyócsa a Peter Zaťko.

Zdroj: TASR
Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame