Odsúdili útok na premiéra

Odsúdili útok na premiéra

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok pokračovali po takmer týždňovej prestávke v rokovaní aktuálnej 12. schôdze NR SR. V úvode rokovania s prejavom vystúpil podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Národná rada odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov. "NR SR so zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR," píše sa v uznesení. Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Apeloval na nich, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prestali s nenávistnou rétorikou.

Poslanci zároveň uznesením skonštatovali, že úloha kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľnou, no ich práca musí byť založená na faktoch, nie na šírení nenávisti. "Ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti," píše sa v materiáli.
Národná rada SR zároveň povzbudzuje vládny kabinet k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov SR.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oceňuje prijatie uznesenia, ktorým v utorok Národná rada (NR) SR odsúdila atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Poslanci tým podľa nej urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry.

V politike treba nastoliť princípy nového dialógu. Má byť politicky nekompromisný, ale bez urážok a osobných invektív. Vyzval na to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady SR. Apeloval na zastavenie šírenia nenávisti.

Peter Žiga sa vyjadril aj za koaličnú stranu Hlas-SD, ktorej je členom. Hlas-SD oceňuje prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlamentom. Verí, že je to začiatkom novej politickej kultúry. Hlas vyzdvihol, že uznesenia sa týka politických strán aj zástupcov mimovládneho sektora a médií.

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada SR prijala jednomyseľne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zároveň informoval, že na poslaneckom grémiu sa aj v mene svojej strany ospravedlnil za emócie, ktoré nimi lomcovali tesne po útoku na Fica.

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko tiež ocenilo jednomyseľné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v parlamente. Považuje to za prvý malý krok k nastoleniu lepšej politickej kultúry. Povedal podpredseda Národnej rady SR a líder hnutia Michal Šimečka. Mrzí ho, že sa neuskutočnilo utorkové stretnutie lídrov parlamentných strán v prezidentskom paláci.

Uznesenie Národnej rady SR o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bolo prijaté všeobecným kompromisom. Vyhlásil to predseda opozičného KDH Milan Majerský. Jeho hnutie žiadalo, aby text obsahoval aj potrebu ochrany všetkých ústavných činiteľov a verejne činných osôb. Zároveň zdôraznil, že aj každý jeden obyvateľ sa musí cítiť v krajine bezpečne.

Predseda SaS Branislav Gröhling ocenil, že sa v Národnej rade SR dohodla koalícia s opozíciou na prijatí uznesenia, ktorým poslanci odsúdili atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyzdvihol aj ochotu koalície dohodnúť sa na pozmeňujúcom návrhu.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu Národnej rady SR k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázali, že chcú byť slušní. Ocenil jeho prijatie všetkými poslancami, hovorí o reparáte po neúspechu so zvolaním okrúhleho stola všetkých parlamentných strán.
Zdroj: TASR

Iveta Michalíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame