Andy Warhol by dnes oslavoval 85. narodeniny

Andy Warhol by dnes oslavoval  85. narodeniny

Americký maliar, filmový režisér, fotograf a priekopník pop-artu excentrický Andy Warhol by dnes oslavoval 85. narodeniny. Narodil sa 6. augusta 1928 v americkom Pittsburghu slovenským rodičom Andrejovi a Júlii Warholovcom, rusínskym emigrantom pochádzajúcich z východného Slovenska z obce Miková pri Medzilaborciach.

Meno Andrew Warhola si v roku 1949 zmenil na Andy Warhol. V rodnom meste vyštudoval Carnegieho technický inštitút a v roku 1949 sa presťahoval do New Yorku. Svoju kariéru odštartoval  ako reklamný grafik a preslávil sa využívaním širokých možností umeleckej reprografie.

Na sklonku 50. a začiatkom 60. rokov minulého storočia prerástol jeho vzťah k výtvarnému umeniu do experimentovania s novými technikami, vďaka čomu sa preslávil ako génius art-popu. Medzi jeho najznámejšie a najcennejšie diela patria súbory malieb Coca-cola, Telefón, portréty Marylin Monroe, Elvisa Presleyho, Elizabeth Taylorovej či Mickey Mousea a mnoho iných. Okrem obrazov sa venoval aj fotografii, filmu a hudbe.

Zomrel 22. februára 1987 v New Yorku počas rekonvalescencie po operácii žlčníka. Dožil sa 58 rokov.

Zdroj: HN

Ingrid Slaninková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame