Súťaž - BRATISLAVA – 6. kolo

Súťaž - BRATISLAVA – 6. kolo

Botanická záhrada Univerzity Komenského v Bratislave je prvou botanickou záhradou na Slovensku. Patrí medzi obľúbené miesta oddychu nielen obyvateľov, ale aj návštevníkov hlavného mesta Slovenska. Založená bola v roku 1942 v okolí vily grófa Lafranconiho, ktorý venoval svoje pozemky štátu. No história bratislavskej Botanickej záhrady siaha oveľa hlbšie do minulosti. Bratislava mala botanickú záhradu už v roku 1653, kedy park letného arcibiskupského paláca dal upraviť arcibiskup Lippay na botanickú záhradu a bola prvou svojho druhu v Uhorsku.

Bratislavská Botanická záhrada sa nachádza na okraji mestskej časti Karlova Ves, je ohraničená mostom Lafranconi, Dunajom a električkovou traťou, neďaleko Zoologickej záhrady. Na ploche vyše 7 hektárov sústreďuje viac ako 5000 druhov najmä cudzokrajných rastlín.

Každá doba samozrejme prináša svoje plusy aj mínusy, takže postupom času sa záhrada zveľaďovala, zažila lepšie aj horšie obdobia. Posledné horšie obdobie bolo okolo roku 1990, keď sa dostaval most Lafranconi. Práve v tom období honosná vila, ktorá bola výraznou dominantou, musela ustúpiť výstavbe mosta. Napriek ťažším obdobiam, nadšenie záhradníkov prekonalo všetky problémy a dnes sa botanická záhrada teší z veľkého záujmu. Skladá sa z interiérovej i exteriérovej časti. Vo vonkajších priestoroch sú viaceré skalky, ktoré zdobí viac ako 2 000 druhov skalničiek v celkovom počte 10 000 kusov. V neposlednom rade treba spomenúť aj viac ako 750 druhov kríkov a stromov z celého sveta. K najkrajším častiam záhrady patrí rozárium na ploche 0,5 ha s takmer 150 kultivarmi ruží v celkovom počte 2 000 kusov.

Každé ročné obdobie je niečím výnimočné a uchvacujúce. Ľudia veľmi radi chodia do botanickej záhrady na jar, keď sa po liturgickom období nevedia dočkať rozkvitajúcich sa skalničiek, cibuľovín, azaliek a rododendronov. Následne svoje prvenstvo získavajú záhony s rozkvitnutými letničkami a trvalkami. Ak je krásna teplá jeseň, vyfarbené listnaté stromy dodávajú botanickej záhrade neopísateľný kolorit. Neodmysliteľnou súčasťou bratislavskej Botanickej záhrady je sústava skleníkov, v ktorých môžu návštevníci obdivovať rôzne druhy exotických rastlín.

Botanická záhrada je súčasťou Univerzity Komenského, patrí teda pod rezort školstva. Okrem kultúrno-popularizačných si plní aj vedecko-výskumné a pedagogické úlohy, venuje sa aj sledovaniu rôznych ohrozených a miznúcich druhov rastlín, rôznych rastlinných spoločenstiev, ktoré sú niečím unikátne.

Súťažná otázka 6. kola:

Koľko rokov uplynulo od založenia bratislavskej Botanickej záhrady?

Vaše odpovede čakáme do konca júna na adrese:

Rozhlas a televízia Slovenska,

Rádio Slovakia International, Krajanská redakcia,

Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko.

Využiť môžete aj elektronickú poštu - náš redakčný email je rsi_slovak@rtvs.sk .

Výherca získa pekný obraz Bratislavy.

Výhercom 5. kola sa stal a obraz Bratislavy posielame pánovi Vladimirovi Zeninovi do Ruska. Srdečne gratulujeme.

Súťaž - BRATISLAVA – 6. kolo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame