Súťaž - BRATISLAVA – 8. kolo

Súťaž - BRATISLAVA – 8. kolo

Pre svoj atypický vzhľad pre niektorých ľudí stavba výnimočná a obdivovaná, pre iných zatracovaná a nenávidená. Objavuje sa v rebríčkoch medzi najškaredšími budovami, ale aj medzi najpozoruhodnejšími svetovými architektonickými dielami. Jedna z dominánt Bratislavy - budova Slovenského rozhlasu. Tento rok uplynulo 34 rokov od začiatku vysielania z rozhlasového centra na Mýtnej ulici. Nápad vybudovať v Bratislave novú budovu rozhlasu vznikol v prvej polovici 60. rokov 20. storočia. Predtým sídlil rozhlas na dnešnom Jakubovom námestí a neskôr na Zochovej ulici. Unikátnu budovu v tvare rozhlasovej pyramídy, ktorá sa stala slovenskou Stavbou storočia v kategórii Spoločenské stavby, naprojektovali traja architekti - Štefan Ďurkovič, Barnabáš Kissling a Štefan Svetko.

Rozhlasovápyramída bola prvou oceľovou budovou na Slovensku. V jej strede je železobetónové jadro, ktoré je široké trinásť a vysoké takmer 70 metrov. Takáto konštrukcia umožnila architektom vybudovať interiér, ktorý kopíruje tvar pyramídy. Výstavba trvala 16 rokov a dokončená bola v roku 1983.

Pravidelné vysielanie z novej budovy rozhlasu na Mýtnej ulici odštartovalo 27. marca 1985. Architekti využili pri projektovaní stavby rozhlasu princíp „Sokratovho domu". To znamená, že budova dokáže tieniť sama sebe. V roku 2017 bola budova Slovenského rozhlasu vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Átrium Slovenského rozhlasu býva dejiskom zaujímavých výstav. Dejiny rozhlasového vysielania dokumentuje stála expozícia. Na koncertoch si na svoje prídu milovníci hudby a jedinečnosť rozhlasovej budovy využívajú zahraničné orchestre ako aj domáci i svetoví filmári.

8. kolo_web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka 8. kola:

Aký princíp využili architekti pri projektovaní bratislavskej rozhlasovej pyramídy?

Vaše odpovede čakáme do konca októbra na adrese:

Rozhlas a televízia Slovenska,

Rádio Slovakia International, Krajanská redakcia,

Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko.

Využiť môžete aj elektronickú poštu - náš redakčný email je rsi_slovak@rtvs.sk . Výherca získa pekný obraz Bratislavy a zo všetkých zaslaných správnych odpovedí vyžrebujeme na konci roka jedného poslucháča, ktorý získa niekoľkodňový pobyt v Bratislave.

Výhercom 7. kola sa stal pán Peter Andreansky z Austrálie. Srdečne gratulujeme!!!

Branislav Grman, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame