Súťaž 2. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Súťaž  2. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Začiatkom februára sme odštartovali novú súťažnú hru, nazvanú „Bol raz jeden hrad" v rámci ktorej s nami môžete spoznávať najznámejšie legendy a povesti, ktoré sa viažu na slovenské hrady a zámky. Počas desiatich kôl, od februára do novembra, vždy v prvú nedeľu v mesiaci, sa môžete zúčastniť našej hry, ktorá vás prenesie niekoľko storočí späť, do krajiny plnej lásky aj nenávisti.

Slovensko je krajinou, ktorá sa môže pýšiť množstvom hradov a zámkov, ktoré svedčia o našej histórii a predkoch, ale stále o nich nevieme všetko. Takmer všetky sú opradené povesťami a legendami. Jedna z najstarších, ale i najkrajších slovenských povestí sa viaže na Trenčiansky hrad. Povesť o studni lásky rozpráva o láske tureckého pašu Omara ku krásnej Fatime, zajatkyni Štefana Zápoľského.

Písalo sa 16. storočie a vtedajší hradný pán, Štefan Zápoľský, patril medzi najváženejších mužov v celom regióne. Nemožno sa tomu čudovať, veď vyhral v bitke nad obávanými Turkami. A v tomto období vznikla aj legenda o veľkej láske.

Keď sa turecký paša Omar dozvedel, že jeho krásna Fatima sa stala zajatkyňou na Trenčianskom hrade, rozhodol sa, že ju pôjde získať späť za každú cenu. Štefana Zápoľského vraj presviedčal vzácnymi pokladmi a cennosťami, no bez úspechu. Hradný pán mal totiž všetko. Teda okrem jednej veci. Na hrade chýbala voda.

Studňa na Trenčianskom hrade je odvtedy symbolom oddanej lásky a vernosti. Dodnes tam chodia zamilované páry prisahať si vernosť a nekonečnú lásku. Ale ako to už býva pri povestiach a legendách, skutočnosť je úplne iná, oveľa menej romantická. Studňa nebola vôbec vykopaná za čias Štefana Zápoľského, ale až po jeho smrti. A nekopal ju Omar, ale poddaní a vojaci a trvalo im zhruba 40 rokov, než vykopali 80 metrov hlbokú studňu. Pravdou však je, že v studni dodnes žiaden prameň nie je. Nachádza sa tam len stečená dažďová voda, ktorá dosahuje výšky asi 20 metrov od dna.

Hradných studní je na Slovensku viacej, no iba jedna má prívlastok studňa lásky. Trenčiansky hrad, dominanta mesta Trenčín, patrí medzi národné kultúrne pamiatky, ktoré pútajú pozornosť nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov.

BOL RAZ JEDEN HRAD_2. kolo_web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka 2. kola:

Koľko rokov trvalo vojakom a poddaným vykopať studňu na Trenčianskom hrade?

Vaše odpovede čakáme do 29.-ho marca na adrese:

RTVS

Rádio Slovakia International

Krajanská redakcia

Mlynská dolina

845 45 Bratislava

Slovensko

Email: rsi_slovak@rtvs.sk

Vyžrebovaného výhercu odmeníme peknými cenami.

Víťazkou prvého kola sa stala pani Katharina Best z Nemecka.

Srdečne gratulujeme!

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame