Súťaž 9. kolo – Od Tatier k Dunaju

Súťaž 9. kolo – Od Tatier k Dunaju

Tento rok s nami, milí krajania, súťažíte v cykle Od Tatier k Dunaju. Našu krajinu delíme z geografického hľadiska na tri oblasti: západné, stredné a východné Slovensko. No z turistického hľadiska môžeme Slovensko rozdeliť na 25 regiónov. V našom cykle vás postupne zoznamujeme s desiatimi z nich. V deviatom kole vás pozývame na Záhorie.

Žijú tu veselí a otvorení ľudia. Humor a vtip je podľa nich “najlepší lék na svjece“. Človek sa tu zasmeje, zabaví, vypočuje si niekoľko veľmi milých nárečí pripomínajúcich zmes moravskej češtiny, nemčiny, slovenčiny a zároveň sa dozvie veľa z histórie a kultúry.

História Záhoria je plná dôležitých momentov a osobností. Miestom mnohých významných udalostí bola - a stále je - Skalica, jediné kráľovské mesto na Záhorí. Ďalším dôležitým mestom je Senica, ktorá vznikla ako kupecké mesto, vďaka prítomnosti dvoch obchodných ciest. Prevažná časť obyvateľov Záhoria sú katolíci. Silné katolícke korene na Záhorí potvrdzuje aj prítomnosť dvoch dôležitých pútnických miest.

Ak by sme sa dívali na Záhorie z lietadla, tak by sme videli veľkú plochu lesov, potom obrovskú rovinu a predhorie Malých Karpát a Myjavskej pahorkatiny. Lesy sú rajom pre hubárov. Na slnečných svahoch severnej časti Záhoria sa darí vínu, odtiaľ pochádza známy Skalický Rubín, červené víno s chráneným označením pôvodu. V predhorí Myjavskej pahorkatiny zase pestujú slivky a pália jednu z najlepších Slivovíc. Južná časť Záhoria je zeleninárska veľmoc. Okrem kapusty a bežnej zeleniny dnes na poliach Záhoria možno vidieť aj nové importované plodiny, akými sú špargľa a levanduľa.

Najznámejšou gurmánskou špecialitou Záhoria je Skalický trdelník, sladký kysnutý pekárenský výrobok, ktorému sa ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských výrobkov podarilo získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.

Milovníci riečnej plavby si môžu prísť na svoje pri návšteve Baťovho kanála, ktorý začína práve v Skalici a tým, čo majú radi dávnu históriu, odporúčame pozrieť si kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch alebo Rotundu sv. Juraja v Skalici.

Súťažná otázka deviateho kola:

Ktoré dve významné obchodné cesty prispeli v dávnej minulosti k rozvoju Záhoria?

Vaše odpovede nám zasielajte do konca októbra na adresu: RTVS, Rádio Slovakia International, Krajanská redakcia, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko. Adresa elektronickej pošty je rsi_slovak@rtvs.sk . Vyžrebovaný víťaz získa pekný obraz.

Výherkyňou 8. kola sa stala Esther Shilo z Izraela.

SUTAZ-KOLO9 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



L.Hudzovičová, I.Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame