Premiéri V4 o vakcinácii i digitalizácii

Premiéri V4 o vakcinácii i digitalizácii

Premiéri Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska si pripomenuli v poľskom Krakove podpisom slávnostnej deklarácie 30 rokov Vyšehradskej štvorky. Pozvanie na jubilejný summit prijal šéf Európskej rady Charles Michel.Politici sa primárne zaoberali najmä zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. „Rozumiem, že situácia je teraz náročná. Budeme veľmi usilovne pracovať na tom, aby sme zabezpečili zvýšenie objemu produkcie vakcín. Je to pre nás priorita číslo 1," reagoval Charles Michel na kritiku premiérov V4, že pod vedením Európskej komisie viazne distribúcia očkovacích látok.

Maďarský premiér Viktor Orbán otvoril tému pôvodu vakcín. Očkovanie by sa podľa jeho slov malo oddeliť od politiky a vlády by sa nemali pozerať na to, či je očkovacia látka zo západu alebo z východu. Budapešť ako prvá v Európskej únii dostala čínsku vakcínu a očkuje aj ruským Sputnikom. „Povinnosťou nás politikov je urobiť všetko pre to, aby sme zdravie a životy ľudí chránili bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza, zabezpečili ju tak, aby bola, samozrejme, dostatočne bezpečná a účinná," vyhlásil slovenský premiér Igor Matovič.

Premiéri V4 sa zhodli aj na tom, že digitalizácia a robotizácia je budúcnosťou stredoeurópskeho regiónu a jeho priemyslu. Očakávajú, že to zvýši konkurencieschopnosť podnikov z krajín V4. Podpísali aj dokument o prehĺbení vzájomnej spolupráce v tejto oblasti.

Zdroj: RTVS

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame