Ekologickejšie farmárčenie

Ekologickejšie farmárčenie

Štát si želá ekologickejšie farmárčenie. Pripravil tzv. ekologické schémy. Ide o platby, ktoré farmári dostávajú za prírode bližšie hospodárenie. V najbližších rokoch na ne pôjde vyše 500 mil. €. Hoci balík peňazí narastie, podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha dostanú farmári v praxi za každý hektár menej peňazí ako doteraz. „My za 45 €, čo je o 25 € menej oproti sedemdesiatim, máme robiť menšie lány, máme dávať oveľa viac organickej hmoty do pôdy, máme robiť bio pasy, v praxi to nebude fungovať, lebo ten poľnohospodár má s tým jednoducho spojené náklady,“ argumentuje Emil Macho.

Štát chce farmárov motivovať skôr cez projekty. „Rozumiem, že v minulosti brali na greening brali väčšie čiastky, ale súvisí to so zmenou politiky Európskej komisie ako aj Slovenska. Je to systém, ktorý je dobrovoľný. My síce musíme až 25 % z balíka I. piliera venovať do ekologických schém, ale či sa nám poľnohospodári zapoja, je na ich rozhodnutí,“ reaguje minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan.

Dotácie z ekologických schém budú pre farmárov peniazmi nad rámec základných platieb. Poberá ich približne 19 000 poľnohospodárov. Aj na ich získanie sa po novom podmienky sprísnia o niektoré zelenšie opatrenia.

Zdroj: RTVS

Jana Obrancová Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame