Správa o podpore krajanov

Správa o podpore krajanov

Vláda v stredu schválila Správu za rok 2021 o štátnej podpore vo vzťahu k našim krajanom. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí vlani podporil cez svoju dotačnú činnosť 722 krajanských aktivít v celkovej sume 4 737 073 €. Schválená podpora sa týkala najmä kultúrnych aktivít a vzdelávacích projektov, v menšej miere vydavateľskej činnosti a mediálnych aktivít. Správa takisto informuje o vydávaní osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí, ktoré krajanom zjednodušuje pobyt a prístup na slovenský pracovný trh. Tým, čo uvažujú nad návratom, by mal pomôcť nový zákon. „Ľudia, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko, sa stretávajú s obrovskými byrokratickými prekážkami,“ uviedol predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Ján Pilip.

Úrad v správe takisto uviedol, že v akademickom roku 2021/2022 prednášalo na univerzitách v 14 krajinách 21 lektorov slovenského jazyka a kultúry. Na školách s vyučovacím jazykom slovenským pôsobilo 16 učiteľov slovenského jazyka. V roku 2023 sa plánuje spustiť online výučba slovenčiny. Realizovať ju bude Metodické centrum pre zahraničných Slovákov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. „Najdôležitejšie je, aby mládež vedela po slovensky. Myslím si, že národ žije v jazyku a preto musíme mať aj veľmi kvalitných učiteľov a pedagógov aj zo Slovenska,“ myslí si predseda Kultúrneho spolku v obci Mlynky v Maďarsku Levente Galda.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí avizuje v prípade návrhov štátnej politiky vo vzťahu ku krajanským komunitám aj rozvoj vzťahov a spoluprácu s novou slovenskou diaspórou. Jej potenciál chce využiť v prospech rozvoja Slovenska. „Po vzore Írska by sa mala vytvoriť platforma, ktorá podchytí úspešných podnikateľov z radov Slovákov v zahraničí a úspešné iné osobnosti, ktoré by v rámci spoločnej platformy komunikovali či už s premiérom alebo členmi vlády,“ reaguje predseda parlamentného Ústavnoprávneho výboru a bývalý šéf Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Vetrák.

Novú slovenskú diaspóru tvoria krajania, ktorí odchádzali do zahraničia po roku 1989 najmä za lepšími socioekonomickými podmienkami. Nová slovenská diaspóra nefunguje vo forme oficiálnych spolkov a združení, ako to bývalo zvykom u krajanských komunít v minulosti. Združuje sa skôr na sociálnych sieťach.

Zdroj: RTVS/TASR

Radovan Kondrlík Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame