Streľba v centre Bratislavy – je za ňou zrejme nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie

Streľba v centre Bratislavy – je za ňou zrejme nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie

V centre Bratislavy na Zámockej ulici sa v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita strieľalo. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho po intenzívnom hľadaní našla vo štvrtok ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic konštatoval, že pravdepodobným motívom streľby bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie. Totožnosť páchateľa polícia doteraz oficiálne nezverejnila. Jeho údajné fotografie sa však šíria na sociálnej sieti.

221013_ TD_ streľba v BA Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Údajný útočník zverejnil pár hodín pred incidentom vyše 60-stranový nenávistný manifest namierený voči LGBTI komunite a Židom. Naznačuje, že desivému činu predchádzala príprava. Príspevky však pribúdali aj po samotnom útoku. Verejnosť na tento účet upozorňovala aj políciu. Tá reaguje, že na mlčanie má v tejto fáze dôvod.

Reakcie na včerajšiu tragédiu pribúdajú naprieč celým politickým spektrom. Prezidentka Zuzana Čaputová adresovala výzvu justičným orgánom.

221013_ TD_ streľba v BA _Čaputová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Útok odsúdil aj predseda parlamentu Boris Kollár. Na sociálnej sieti napísal, že je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť -- alebo jedinci -- voči komukoľvek. Podľa premiéra Eduarda Hegera je neprípustné, aby sa ktokoľvek pre svoj spôsob života mal báť o svoj život. Premiér vyzval verejnosť na zastavenie nenávisti. Apeluje na politikov i všetkých, ktorí sa verejne vyjadrujú, aj na sociálnych sieťach, aby vážili slová. Podčiarkol, že v demokratickej krajine majú právo žiť aj homosexuáli, a to v slobode, mieri a akceptácii.

Aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odsúdil konanie páchateľa. Verí, že motívy a pozadie činu budú vyšetrené. Rodine a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

Sústrasť rodinám obetí stredajšej streľby v Bratislave vyjadril aj predseda českej vlády Petr Fiala. Demokratické spoločnosti podľa neho nemôžu tolerovať násilie, napísal na sociálnej sieti Twitter. Nešťastie komentoval aj český minister vnútra Vít Rakušan. Vražda dvoch mužov v bratislavskom gay bare ním otriasla. Ako dodal, v slušnej spoločnosti pre homofóbiu nie je miesto.

Sústrasť rodinám obetí vyslovila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Vyzvala na toleranciu k inakostiam.

Mesto Bratislava odsudzuje streľbu na Zámockej a tiež všetky činy založené na nenávisti, a to k inej sexuálnej orientácii, rodovej identite, farbe pleti či k odlišnosti. Uviedla to samospráva na sociálnej sieti s tým, že Bratislava musí byť mestom tolerancie, vzájomného prijatia a rešpektu. Nenávisť sa podľa magistrátu začína pri slovách, no ak má priestor rásť, ľahko sa mení na agresívne správanie a útoky vo fyzickom priestore.

Zdroj: RTVS, TASR

Tobiáš Petra, Iveta Michalíková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame