Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29

Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29

Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní. Poverený premiér hovorí, že rozhodli ústavne čistou formou, s krokom súhlasia všetci ústavní činitelia a kabinet rozhodol jednomyseľne.

Migy na Ukrajinu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie poslať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Spôsob prevodu, a to medzivládnou dohodou medzi vládami Slovenskej republiky a Ukrajiny, považuje za dostatočný. Prezidentka skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť.

Poslanci sa v názoroch na odoslanie stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu stále rôznia a ani konečné rozhodnutie vlády nepomohlo vyriešiť ich obavy z protiústavnosti.

Smer-SD a ĽSNS sa obrátia na generálnu prokuratúru.

Mimoparlamentný Hlas-SD nesúhlasí s rozhodnutím o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Kabinet na to podľa neho nemal žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť.

SaS rozhodnutie vlády víta. Premiérovi sa o rozhodnutí podarilo presvedčiť aj časť OĽANO, ktorá ešte donedávna hovorila o potrebe zmeniť ústavu a preniesť kompetencie na prezidentku.

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa z SaS rozhodnutie o pomoci nášmu východnému susedovi víta. Hovorí, že dohoda s Ukrajinou je už pripravená.

Zdroj: RTVS, TASR

Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame