Slovensko má novú vládu

Slovensko má novú vládu

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala historicky prvú slovenskú úradnícku vládu. Vedie ju ekonóm Ľudovít Ódor. Nahradila kabinet Eduarda Hegera, ktorý nemal od polovice decembra minulého roka dôveru Národnej rady. Hlava štátu povedala, že hlavnou úlohou nového kabinetu je upokojiť situáciu v krajine.

Novovymenovaný predseda vlády Ľudovít Ódor určil svojej vláde päť priorít - pokoj, odbornosť, budúcnosť, spájanie a služba krajine.

Novým ministrom financií sa stal doterajší hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth. Jediným bývalým politikom v novom kabinete bude Ivan Šimko, ktorý prevzal rezort vnútra. Slovenskej diplomacii oddnes šéfuje Miroslav Wlachovský, bývalý veľvyslanec v Spojenom kráľovstve a Dánsku. Odborník nastupuje aj na pôdohospodárstvo - ministrom sa stal doterajší šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Rezortu dopravy bude šéfovať manažér a bývalý dlhoročný riaditeľ mobilného operátora Pavol Lančarič. Ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sa stal Peter Balík. Za oblasť hospodárstva bude zodpovedať Peter Dovhun, ktorý bol v roku 2020 poradcom vtedajšieho ministra financií Eduarda Hegera. Ministrom životného prostredia sa stal Milan Chrenko, školstva Daniel Bútora a obrany Martin Sklenár. Ministrom zdravotníctva bude doterajší štátny tajomník rezortu Michal Palkovič.

V novej vláde budú aj štyri ženy. Lívia Vašáková, ktorá mala doteraz na Úrade vlády na starosti Plán obnovy a využívanie eurofondov, bude teraz čerpaniu europeňazí šéfovať ako vicepremiérka pre tento finančný mechanizmus. Rezort spravodlivosti povedie bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová a ministerstvo práce doterajšia štátna tajomníčka Soňa Gaborčáková. Na rezort kultúry nastupuje bývalá generálna riaditeľka Slovenského národného divadla Silvia Hroncová.

Zdroj: RTVS

Branislav Grman, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame