Klin medzi Slovenskom a Českom

Klin medzi Slovenskom a Českom

Česko v reakcii na smerovanie zahraničnej politiky Slovenska a jeho vzťahu k Rusku ukončí medzivládne konzultácie. Po rokovaní českého kabinetu to oznámil český premiér Petr Fiala. Vysvetlil, že medzi Slovenskom a Českom existuje veľa vecí, ktoré nás spájajú a treba ich naďalej rozvíjať. Na druhej strane existujú výrazné názorové rozdiely v niektorých zásadných zahranično-politických oblastiach.

„Jsou zde aktivity, které považujeme za problematické, jako třeba setkání slovenského ministra s ministrem zahraničí Ruské federace. Těch důvodů je víc a výsledkem toho všeho je, že sme se rozhodli to společné jednání vlád odložit.“ vyhlásil Petr Fiala.

Kriticky sa na adresu Slovenska v uplynulých dňoch vyjadril aj český minister pre európske záležitosti Martin Dvořák: „Mám pocit, že v tuhle chvíli jsou Slováci o něco vstřícnejší k Rusku, než samotné Maďarsko, které bylo donedávna jaksi praporečníkem toho proruského narativu.“

Medzivládne konzultácie sú rokovania premiérov a členov vlád, ktoré symbolizujú nadštandardné vzťahy medzi krajinami. Podľa premiéra Roberta Fica rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku. Slovenská vláda podľa neho berie na vedomie, že hlboké česko-slovenské vzťahy sa rozhodla česká vláda ohroziť. Premiér zároveň deklaruje, že česká vláda je na Slovensku kedykoľvek vítaná. „Naše politické vzťahy nebudeme na Slovensku zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím,“ uviedol Robert Fico.

Na odloženie medzivládnych konzultácii medzi Slovenskom a Českom reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na sociálnej sieti uviedla, že “keď hodnotovo oslabíme zahraničnú politiku, môžeme strácať priateľov.“ Skonštatovala, že zo svojej pozície sa naďalej bude snažiť vzťahy medzi oboma krajinami upevňovať.

Rozhodnutie českej vlády považuje predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka za asi najhorší moment od vzniku samostatných republík. V tejto súvislosti hovorí o obrovskej hanbe a poškodení vzájomných vzťahov. Podobnú rétoriku ako Progresívne Slovensko má aj KDH.

Zdroj: RTVS/TASR

Ingrid Slaninková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame