Zrýchliť využívanie euro peňazí

Zrýchliť využívanie euro peňazí

Ministri dostali za úlohu urýchlene míňať európske peniaze. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu investícií Richard Raši. Hoci z nových eurofondov máme k dispozícii viac ako dvanásť miliárd eur, viaceré rezorty doteraz nevyplatili ani euro, napríklad ministerstvá životného prostredia, hospodárstva či vnútra. Z nového programového obdobia doteraz vyplatili 372 miliónov €.

„Objem peňazí, ktorý by každý vedel použiť na celom našom Slovensku, sú vodovody a kanalizácie, cesty a chodníky v intravilánoch miesta obcí alebo cesty II. a III. triedy medzi našimi obcami. Zatepľovania a rekonštrukcie s tým súvisiace či nákup elektrických vlakových súprav,“ uviedol k zrýchleniu využívania euro peňazí Richard Raši.

Ministri, ktorí plány nesplnia, budú musieť peniaze posunúť iným rezortom. Peniaze sa však nedajú presúvať ľubovoľne, len na základe dohody s Európskou komisiou. Rezort sľubuje aj urýchlenie procesov.

„Umožní to práve novela zákona o obstarávaní, ktorá bude od 1. augusta platiť, to znamená, že tým pádom ideme s takými pravidlami pre verejné obstarávania, ktoré urýchlia procesy čerpania eurofondov,“ spresnil štátny tajomník rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Michal Kaliňák.

Slovensko má k dispozícii aj ďalšie miliardy z Plánu obnovy. Na rozdiel od klasických eurofondov je vyplácanie týchto prostriedkov rozdelené do platieb. Piatu žiadosť za takmer 600 miliónov € plánuje vláda podať koncom roka. Doteraz bolo potrebné najmä schvaľovať reformy.

„Potom sú tam opatrenia, ktoré spočívajú v konkrétnych projektoch, teda cieľových indikátoroch, metroch štvorcových zrekonštruovaných budov, kilometre revitalizovaných vodných tokov, počet nových lôžok v nemocniciach alebo počet miest v materských školách, žiaľ tieto projekty pripravené predošlými vládami neboli,“ dopĺňa štátna tajomníčka pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku Alena Sabelová.

Do začiatku budúceho roka bude musieť napríklad ministerstvo hospodárstva zrealizovať modernizáciu 180 000 štvorcových metrov verejných budov. Výzvu na ich modernizáciu by mal vyhlásiť už čoskoro.

Zdroj: STVR

Vladimír Amrich, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame