20 rokov v EÚ: Poznáme sa? – Nemecko

20 rokov v EÚ: Poznáme sa? – Nemecko

1. mája 2004 vstúpila Slovenská republika do EÚ. Pri príležitosti 20 výročia nášho členstva predstavujeme krajiny, ktoré sú v tomto integračnom zoskupení spolu s nami. Tentokrát vás pozývame do Nemecka.

Nemecko je federálna parlamentná republika s predsedom vlády (kancelárom) a hlavou štátu (prezidentom), ktorý plní najmä reprezentatívne úlohy.

Nemecko pozostáva zo 16 spolkových krajín, z ktorých každá má vlastnú ústavu a značnú mieru autonómie, pokiaľ ide o vnútornú organizáciu. Tri z nich sú mestské štáty: Brémy, Berlín a Hamburg. Nemecko je zakladajúcou krajinou EÚ a v procese európskej integrácie bolo jedným z hlavných hráčov. Členskou krajinou eurozóny je od 1. januára 1999.

Súčasťou schengenského priestoru je od 26. marca 1995.

Nemecko je historicky jedna z najvplyvnejších krajín a najväčších ekonomík Európy aj sveta. Kedysi rozdelená na západnú a východnú, dnes piata najväčšia krajina starého kontinentu a najľudnatejší štát EÚ.

Nemecko je osemkrát väčšie než Slovensko. Sever krajiny tvorí Severonemecká nížina, ktorá je bohatá aj na minerály a za tisíce rokov ju do tejto podoby vymodelovali i ľadovce. Pohoria Harz a Krušné hory sú známe pre svoje železné bane. Južne od Dunaja sú listnaté lesy a na území Bavorska sa krajina dvíha do svahov Severných Álp.

Viac v príspevku:

Kr240704_20 rokov v EÚ_Nemecko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že:
...Nemci sú druhí najväčší konzumenti piva na svete. Samozrejme, po susedoch Čechoch
...je to údajne krajina s najväčším počtom Zoo na svete. Nájdete ich tam až 400!
...až tretina krajiny je pokrytá lesmi
...prvá vytlačená kniha bola vytlačená práve v Nemecku – v r. 1439
...v Nemecku je viac než 150 hradov a viac než 300 druhov chleba

Zdroje: www.europskaunia.sk, Satur.sk

Autor: Kay Zeisberg, Red. Iveta Michalíková, Wikimedia/Fdecomite

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame