20 rokov v EÚ: Poznáme sa? – Lotyšsko

20 rokov v EÚ: Poznáme sa? – Lotyšsko

1. mája 2004 vstúpila Slovenská republika do EÚ. Pri príležitosti 20 výročia nášho členstva predstavujeme krajiny, ktoré sú v tomto integračnom zoskupení spolu s nami. Tentokrát to bude Lotyšsko.

Jeho rozloha je viac než 64 tisíc km2 a krajinu obýva viac než 1 milión 800 tisíc obyvateľov. Lotyšsko je prostrednou z troch pobaltských krajín. Hraničí so štyrmi štátmi, a to s Litvou, Bieloruskom, Ruskom a Estónskom. Na západe ho obmýva Baltské more. Hlavné a zároveň najznámejšie mesto Lotyšska je jednoznačne Riga.

Viac v príspevku:

Kr240620_20 rokov v EÚ_Lotyšsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že:
...Lotyši milujú hudbu a odmala dostávajú hudobné nástroje.
...povrch krajiny bol vytvorený ľadovou pokrývkou, ktorá sa ťahá do Škandinávie. 40% povrchu pokrývajú lesy. Najvyšší vrch dosahuje 311 m.
...piesočné pobrežie Rižského zálivu zasahuje pomerne hlboko do vnútrozemia.
...pobrežie pri Baltskom mori má dĺžku až 500 km. Je posiate bielymi pieskovými plážami. Tvoria ho tiež staré obydlia, ktoré tam kedysi postavili pôvodní obyvatelia.
..biosférická rezervácia Vidzeme je jediná v Lotyšsku. Pokrýva 60 km pobrežie Vidzeme v Rižskom zálive a široké územie regiónu Severné Vidzeme. Vyznačuje sa aj veľkou oblasťou rašelinísk. Zriadená bola v roku 1997 a aj v ten istý rok sa dostala na zoznam UNESCO.
...Kuldiga je najromantickejšie mesto v Lotyšsku. Kuldiga je známa aj pre najširšie európske vodopády. Ventas Rumba majú šírku až 250 metrov. Zároveň však patria i ku najnižším vodopádom sveta, pretože sú vysoké len 1,8 metra a na jar dosahujú až 2,2 metra.

Zdroj: SATUR

Foto: pixabay/jorono

Autor: Jana Hrbeková, Red. Iveta Michalíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame